نظریه عمومی اشتغال، بهره و پول نوشتهٔ جان مینارد کینز اقتصاددان انگلیسی است. کتاب که عموماً کتاب اصلی او دانسته میشود، به طور گسترده عامل شکل گیری و ترمینولوژِی اقتصاد کلان مدرن دانسته میشود.کتاب که در فوریه ۱۹۳۶ منتشر شد، انقلابی در نحوهٔ اندیشه اقتصاددانان ایجاد کرد و اقتصاد کلاسیک حاکم را به چالش کشید. پل ساموئلسون این تغییر را بنیادگذار اقتصاد کلان مدرن میداند
استدلال اصلی نظریه عمومی این است که سطح اشتغال نه به سان اقتصاد نئوکلاسیک از روی بهای کار، بلکه بر اساس میزان هزینه کرد پول (تقاضای کل) تعیین میشود.
کینز با پیشینیان خود چنان تفاوت دارد که گویی هر گونه پیوندی را با اندیشههای اقتصادی دیرین گسسته است و این معنی پدیده انقلاب فکری را در دنیای آرام تفکر اقتصادی روزگار وی مجسم میسازد.
متقدمین کینز به ترتیب، تولید و توزیع و گردش و مصرف ثروت را پایه بررسی گرفته بودند، حال آنکه کینز نظریههای اشتغال، پسانداز، مزد، قیمت و بهره را مبنای مطالعه قرار داد، و تحقیق درباره تعادل و توزیع را در جهان فارغ از عنصر زمان رها کرد و به شناسایی وسایلی پرداخت که قادر به تأمین رشد تولیدند. اینگونه است که عنصر زمان در تجزیه و تحلیل اقتصاد وارد میشود و این «زیباروی خفته» از خواب «تعادل و پیشبینی کامل» برمیخیزد. کینز از سرمایهگذاری عاملی مهم و اساسی میسازد و زمینه ادامه رشد اقتصادی و اجتماعی را روشن میکند.
جان مینارد کینز، اقتصاددان معروف انگلیسی است، که ایدههایش، موسوم به «اقتصاد کینزی» بر نظریه سیاسی و اقتصادی مدرن و نیز بر سیاستهای مالی دولتها تأثیری چشمگیر گذاشت. این فارغالتحصیل کمبریج یکی از ستونهای اقتصاد کلان نظری مدرن محسوب میشود.
او در کتاب نظریه عمومی اشتغال، بهره و پول به نقد مکتب کلاسیک میپردازد و با طرح نظریه خود و رد گفتار کلاسیکها انقلابی در اقتصاد معاصر به پا میکند. هیچیک از اقتصادانها و علاقهمندان به علم اقتصاد از خواندن این اثر بزرگ بینیاز نیستند.
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی