معاون سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت، مجوز آمریکا به 8 کشور برای خرید نفت ایران را عقب نشینی ترامپ از مواضعش خواند و گفت: با این عقب نشینی صفر شدن صادرات نفت ایران و جهش قیمت به 100 دلار منتفی است.
محمدعلی خطیبی در گفتگو با خبرنگار جام جم آنلاین و در رابطه با تاثیر تحریم های جدید آمریکا بر قیمت نفت بیان داشت: مجوز دادن آمریکا به 8کشور برای خرید نفت ایران باعث می شود تا آن افزایش قیمتی که انتظارش را داشتیم شاهد نباشیم. اگر ایران کاملا از بازار خارج می شد این افزایش قیمت بسیار زیاد بود و می توانست قیمت نفت را حتی تا 100دلار و چه بسا بیشتر بالا ببرد. دکترشاپورزارعی دکتر شاپور زارعی
وی افزود: اما از زمانی که اعلام شد 8خریدار بزرگ نفت ایران می توانند کماکان از ایران نفت بخرند، مسئله جهش قیمت به 100 دلار و بیش از آن تا حدود زیادی می تواند منتفی شود و به نوعی تبعات اقتصادی آن در دهکده جهانی مدیریت خواهد شد.
این کارشناس حوزه نفت تاکید کرد: این کشورها که از جمله آن، ژاپن، کره جنوبی، هند، چین و ترکیه هستند خریداران عمده نفت ایران محسوب می شوند، بنابراین می تواند مسئله قبلی که تحریم کامل نفت ایران بود را منتفی کند.
خطیبی درباره تاثیر افزایش نیافتن قیمت نفت و باقی ماندن خریداران عمده نفت ایران بر اقتصاد درونی کشور نیز گفت: آن چه به عنوان یک راه حل اساسی می تواند برای اقتصاد ما مطرح باشد این است که وابستگی خود را به درآمدهای نفتی کم کنیم و تا جایی که می توانیم کمتر به نفت وابسته باشیم، این یک راه حل بنیادی و اساسی برای اقتصاد کشورمان است.
وی در ادامه افزود: رسیدن به این هدف زمان بر است و متاسفانه در طی چند سال اجرایی شدن برجام یا سالهای قبل هم سالانه یک یا دو درصد هم این کار را عملی نکردهایم و دولت ها و مجالس ما کاری نکرده اند، البته مجلس مصوبات زیادی داشته است، ولی چندان دنبال نشده است.
وی اظهار داشت: با توجه به این که قطع وابستگی به نفت یک شبه امکان پذیر نیست، درآمدهای نفتی به صورت مدیریت شده می تواند به اقتصاد کشورمان کمک کند و زمینه سرمایه گذاری را نیز فراهم کند و حتی می توانیم بخشی از وارداتمان را هم با درآمدهای نفتی انجام دهیم.
خطیبی در پاسخ به این سوال که آیا با فروش نفت به این 8کشور میتوان درآمد نفتی مورد انتظار در بودجه را به دست آورد یا خیر، اظهار داشت: ماکمبود نداریم و خود دولت هم اعلام کرد که امسال درآمد ارزی ما هم از طریق فروش نفت و هم از راه صادرات غیرنفتی نسبت به سال قبل افزایش یافته و یکی از دلایل افزایش درآمد نفتی نیز افزایش قیمت نفت بوده است چرا که امسال نسبت به سال گذشته قیمت نفت 10تا 15 دلار بالاتر رفته است.
وی ضمن اشاره به سخنان مسئولان نسبت به حجم بالای ذخایر ارزی تصریح کرد: باوجود این درآمد ارزی، معلوم نیست آشفتگی اقتصاد ما ناشی از چیست؟! در واقع باید دلیل این افزایش قیمت کالاها و آشفتگی بازار را مسئولان توضیح دهند تا واکنشهای هیجانی جامعه از این پس به حداقل خود برسد.
این کارشناس حوزه نفت و انرژی خاطرنشان کرد: شخص آقای رئیس جمهور هم با صراحت این نکته را اعلام کرد که درآمد ارزی ما امسال بیشتر شده، بنابراین باید این مسئله روشن شود که با وجود افزایش درآمد ارزی و این که مسئله صفر شدن صادرات نفت ما منتفی شده، چرا این آشفتگی در داخل وجود دارد.
وی در خصوص عقب نشینی آمریکا در موضوع به صفر رساندن صادرات نفت ایران نیز به خبرنگار ما گفت: آمریکایی ها بارها به اوپک و هم به سایر کشورهای صادرکننده نفت فشار آوردند که با افزایش تولید، باعث کاهش قیمت نفت شوند، اما شاهد بودیم طی ماههای اخیر، قیمت بنزین در آمریکا به بالاترین سطح آن در سالهای اخیر رسید و این یک نوع نارضایتی در جامعه این کشور به دلیل محقق نشدن وعدههای ترامپ مبنی بر مدیریت افزایش قیمتها در سایر نهاد ایجاد کرد.
خطیبی اضافه کرد: بر این اساس افزایش بیشتر قیمت نفت می تواند در انتخابات مجلس آمریکا که چند وقت دیگر برگزار می شود تاثیر منفی بگذارد و دولت حاکمه فعلی نتواند آرای لازم را کسب کند و پایگاهش را در پارلمان از دست بدهد، از این رو ترامپ از سیاستهای خود درباره ایران رسما عقب نشینی کرد.
منبع : http://jamejamonline.ir/online/3505620760870104361
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی