دکترشاپورزارعی
دکترشاپور زارعی
به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس؛ ایرج حریرچی در نشست خبری در ارتباط با تأثیر نرخ ارز بر نرخ دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین تعرفه خدمات اظهار داشت: با توجه به سیاست دولت و مجلس مبنی بر تخصیص ارز با نرخ دولتی برای دارو و تجهیزات پزشکی، قیمت این اقلام ارتباطی با ارز آزاد ندارد.
وی با بیان اینکه رشد سبد دارویی زیر نرخ تورم در سال 97 خواهد بود، گفت: 98 درصد داروی مصرفی کشور در داخل تولید میشود و با تدابیر اندیشیده شده کمبود دارو نداریم و این مسئله مطابق روال 4 سال گذشته و مشابه کشورهای غربی یعنی یک تا دو درصد حجم بازار است.
سخنگوی وزارت بهداشت تأکید کرد: داروسازان، بیماران و رسانهها در این زمینه نگران نباشند و جنگ روانی دشمن را شکست دهند.
حریرچی در مورد موضوع حقوق و دستمزد همچنین تعرفهها گفت: روال تعرفه و دستمزد برای همه مشاغل مشخص است و روال دریافتی پزشکان و پرستاران مشابه سایر مشاغل همچون اساتید، کارمندان، کارگران و اصحاب مختلف است.
وی از همه پزشکان،داروسازان و پرستاران که علیرغم تأخیر دریافتی کارانهها 24 ساعته به مردم خدمت میکنند قدردانی کرد و اظهار داشت: جامعه پزشکی و سازمان نظام پزشکی مراقب افراد معدود متخلف باشند و البته سازمانهایی همچون تعزیرات نیز در این زمینه به وظیفه خود عمل میکند و مردم هم میتوانند تخلفات را از طریق شماره 197 اطلاع دهند.
* انتقاد از حجم بالای داوطلبان کنکور برای رشتههای تجربی
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از 3.5 برابر ظرفیت شرکتکنندهها در کنکور مربوطه به رشتههای تجربی هستند، افزود: این میزان در مقایسه با کشورهای همسطح و حتی کشورهای غربی غیرعادی است که از علل آن موقعیت اجتماعی، اشتغال تضمینشده و یا شاید سطح درآمدی بالا باشد.
حریرچی افزود: فرهنگ خانوادهها نیز به صورتی بوده که با تشویق اجبار فرزندانشان را تشویق میکنند تا پزشک شوند درحالیکه تعداد زیادی از این افراد علاقه چندانی به این رشته ندارند.
وی با بیان اینکه این مسئله در گروههای تجربی بالقوه مشکل ایجاد میکند و محرومیت سایر رشتهها را به همراه دارد عنوان کرد: افرادی که علاقه در حوزه بهداشت و درمان ندارند به این حوزه ورود نکنند و مواردی وجود داشته که فرد در کنکور قبول نشده ولی به دلیل اصرار خانواده به دانشگاههای خارج از کشور رفته که گاهی غیرمعتبر هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار داشت: گاهی نیز امکان تأیید مدرک دانشگاهی این افراد در ایران امکانپذیر نیست و دچار مشکل میشوند لذا خانوادهها و نهادهای فرهنگی باید به این موضوع توجه کنند.
* اهرم قانونی برای الزام مطبها به کارتخوان نداریم
حریرچی در ادامه با اشاره به اینکه اهرم قانونی برای مطبها به کارتخوان نداریم، افزود: در شرایطی که حتی در کنار جادهها کارتخوان وجود دارد حتما مکان آن در مطب ممکن بوده و ما این مسئله را از پزشکان درخواست داریم. البته برخی در این زمینه کم لطفی میکنند.
وی گفت: برخی به دلیل تخلفات تعرفهای و مالیات چنین اقداماتی را انجام میدهند و در مورد ویزیت بالای برخی پزشکان نیز ما این موضوع را صریحا اعلام کردیم. البته آمار ویزیتهای بالا و غیرقانونی در شهرستانها کمتر است و در تهران این آمار قابل توجه محسوب میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: متاسفانه برخی از این افراد حتی مدعی کار خیر بوده و در نقاطی این عمل پسندیده را انجام میدهند ولی گاهی ویزیتهای غیرقانونی دریافت میکنند. در حالی که دریافت تعرفه باید طبق قانون برای پزشکان متخصص 38 هزار و 500 و برای پزشکان فوق تخصص 44 هزار تومان باشد.
حریرچی تصریح کرد: این تخلفات اعتماد عمومی را دچار خدشه میکند و اکثر پاکدست جامعه را با مشکل مواجه میسازد که البته مردم میتوانند تخلفات در این زمینه را از طریق سامانه 190 به وزارت بهداشت اطلاع دهند.
*کمبود قابل توجه پزشک در کشور
وی با بیان اینکه آمار دقیقی در مورد مهاجرت پزشکان نداریم، گفت: دو سال پیش از یک صنفی در یک ماهی 40 نفر برگه برای مهاجرت گرفته بودند که سال بعدش این میزان به 120 مورد رسید که برخی رسانهها تیتر زدند که 300 درصد افزایش مهاجرت پزشکان را داشتهایم در حالی که این مسئله مهاجرت نبوده و تنها درخواست نامه بود.
سخنگوی وزارت بهداشت اضافه کرد: البته فکر میکنم با توجه به کاهش قدرت خرید به خارج رفتن نیز با مشکل همراه شده باشد. ولی به طور کلی مهاجرت در رشته پزشکی همچون سایر دستگاهها مانند سازمان نظام مهندسی نیز وجود دارد.
حریرچی تاکید کرد: در کشور کمبود قابل توجهی پزشک داریم و با توجه به ارائه آموزشهای رایگان برای این افراد شرایط را به حداقل برسانیم.
*لزوم توجه مسئولان به تامین لبنیات دهک پایین جامعه
وی گفت: نقش ما در این زمینه ترویجی بوده تا سبد مطلوب در این زمینه را تعیین و به مراجع ذیربط اعلام کنیم. البته باید توجه داشت از گذشته در حوزه لبنیات با مشکل مواجه بودیم و اکنون شیر معمولی که مشمول قیمت گذاری شود، وجود ندارد و شیرهای موجود پرچرب، کم چرب یا ... هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: لبنیات به ویژه شیر باید مطابق استطاعت دهک پایین جامعه فراهم باشد.
وی تاکید کرد: وزارت رفاه، کمیته امداد و بهزیستی تلاش میکنند که از طریق کمکهای یارانهای اقشار تحت پوشش را مدنظر قرار دهند ولی به طور کلی مردم با هر سطح اقتصادی باید به سبد غذایی مطلوب توجه کنند و مصرف میوه، سبزیجات و ترکیبات لبنیاتی و پروتئینی را داشته باشند.
* وضعیت مطلوب سلامت حجاج نسبت به سالهای گذشته
حریرچی در مورد سلامت حجاج اظهار داشت: امسال سازمان حج و زیارت و جمعیت هلال احمر اقدامات وسیعی قبل از اعزام حجاج انجام دادهاند و غربالگریهای خوبی صورت گرفت. همچنین واکسیناسیون حجاج کامل انجام شد.
وی گفت: طبق گزارش واصل شده وضعیت سلامت حجاج نسبت به سالهای گذشته خوب بوده و البته با توجه به سن بالای اکثر این افراد خودشان باید توصیههای بهداشتی و درمانی را هر چه بیشتر مورد توجه قرار دهند.
سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: مصرف آب، اجتناب از زیادهروی در خوردن، استحمام روزانه و رعایت موازین بهداشتی در سلامت حجاج موضوعاتی است که باید مدنظرشان باشد. در مورد بیماران دیالیزی نیز شرایط بهداشتی مشابه کشور است و حجاج نگرانی در این زمینه نداشته باشند.
* واکنش وزارت بهداشت به عصبانی بودن مردم ایران
حریرچی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این وزارتخانه با توجه به نوسات ارزی و تحریمهای ظالمانه چه تدابیری برای سلامت روان مردم اندیشیده است، اظهار کرد: در شهرستانها اوضاع مثل تهران نیست و اقدامات لازم البته برای سلامت روان را انجام میدهیم ولی در این راستا از رسانهها گلایه مندیم و نباید این مشکلات را تشدید یافته برای مردم بیان کنند.
وی اضافه کرد: گاهی رسانهها آمارهایی منتشر میکنند که دقیق و درست نیست و به طور مثال اعلام میشود که مردم ایران عصبانیترین مردم جهان هستند در حالی که این چنین نیست. ولی 23.8 درصدی مردم کشورمان دارای مشکلات روانشناختی هستند که از طریق مشاوره و تغییر سبک زندگی مشکلشان رفع میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت:در شرایط پیش آمده باید دست به دست هم بدهیم تا همچون دوران دفاع مقدس و انقلاب اسلامی بتوانیم در مقابل دشمنان بایستیم.
دکترشاپورزارعی
دکترشاپور زارعی