آفتابنیوز :
فیاض زاهد (تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاحطلب)، در پاسخ به این پرسش که چرا برخی افراد که چهره اقتصادی نیستند، به دنبال تغییر در سازمان برنامه و بودجه هستند؟ اظهار کرد: شاید نگاه برخی افراد این است که اساساً حوزه مدیریت در همه ابعاد آن در جایی که به نهاد دولت مربوط میشود حتما جنبه سیاسی پیدا میکند؛ یعنی درست است که این مسئولیت سیاسی نیست اما نهادهای مختلف همانند مجلس و دولت، شخصیت سیاسی هم محسوب میشوند و سازمان برنامه و بودجه هم مثتثنی نیست.
دکترشاپورزارعی
به گزارش آفتابنیوز؛ وی افزود: انتقاد دیگری که مطرح میشود این است که سازمان برنامه و بودجه، مغز متفکر نهاد اقتصاد و مدیریت اقتصادی کشور است و طبیعتا راهبردها، چارچوبها و رویکردهای اقتصاد سیاسی را مشخص میکند و تعیین اینکه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی چه رویکردی باید داشته باشند و تصمیمات راهبردی که رئیس جمهور در حوزه اقتصاد طراحی میکند و از همه مهمتر، روح و کالبد دولت تحت تأثیر نظام برنامهریزی سازمان برنامه و بودجه قرار دارد، اهمیت و جایگاه آن را نشان میدهد.
زاهد ادامه داد: البته شخصا معتقدم اگر سطح مشکلات و پیامدهای تصمیمات کلان سیاسی را در حد سازمان کاهش دهیم، پاک کردن صورت مسئله است و به نظرم تمرکز بر تخریب رئیس سازمان برنامه و بودجه یعنی دکتر نوبخت، بدسلیقگی سیاسی محسوب میشود.
این فعال سیاسی گفت: آنچه که الان به صورت بد یا خوب در حال انجام است، ناشی از اراده رئیس جمهور و تیم اقتصادی ایشان است و مشکل اقتصاد ایران هم با جابه جایی مدیران برطرف نمیشود. گاهی با پدیدهای رو به رو هستیم و فکر میکنیم با جابه جایی چند مدیر، مشکل حل میشود اما بنده معتقدم آنچه باید حل شود، راهبردهای اساسی و کلان در سطح ملی و نه حتی در سطح دولت است.
وی عنوان کرد: ما باید تکلیف خود را در چند حوزه، از جمله در زمینه روابط خارجی، کاهش تنش منطقهای، جذب سرمایهگذار خارجی، ایجاد شرایط مناسب برای دعوت از ایرانیان، به جای آنکه عربستان از آنان برای سرمایهگذاری دعوت کند و طراحی استراتژی مناسب و ثابت و نه متغیر و احساسی، مشخص کنیم.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: یک روز مسئولان اعلام میکنند هرچقدر سکه بخواهید به شما میفروشیم و هرچقدر بخواهید ارز تهیه کنید، در اختیار شما میگذاریم اما روز بعد دادستان به دنبال اعدام آن کسانی است که سکه خریداری کردهاند. باید پرسید اگر اینکار خلاف بوده است پس چرا آن را انجام داده و بسترهای اقدامات خلاف قانون را فراهم کردهاید و اگر خلاف قانون نیست، طبیعی است که هر شهروند، هرچقدر که توانایی داشته باشد سکه و ارز خریداری میکند و کار غیرقانونی هم نیست.
زاهد ادامه داد: بنده معتقدم متأسفانه کمتر به این مسائل توجه شده و راهبرد غیردقیقی اتخاذ شده است و اینکه فکر کنیم با رفتن سیف و آمدن همتی، مسئله حل میشود، خندهدار است. مگر در این کشور هیچ کس دیگر نمیتوانست رئیس کل بانک مرکزی شود و باید حتما کسی که یک ما قبل به عنوان سفیر ایران در چین انتخاب شده بود را در آستانه سفر به چین، به بانک مرکزی بفرستید و آیا بقیه اقتصاددانان، مدیران و شخصیتهای متخصص در حوزه بانکی و مالی از چنین ظرفیتی برخوردار نبودند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد اگر قرار بود آقای همتی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی انتخاب شود، چرا وی را به عنوان سفیر ایران در چین انتخاب کردید. این نشان از سرگشتگی است.
زاهد در پایان گفت: بنده بسیار خوشحالم که جناب آقای نوبخت اینقدر شرافت اخلاقی داشت که استعفای خود را تقدیم رئیس جمهور کرد و گفت که میخواهم به دانشگاه برگردم تا شاید بعدها بسیاری به این نتیجه برسند که مشکل با تغییر یک یا دو مدیر حل نخواهد شد و ما نیازمند تغییرات و تصمیمات جدی در حوزه ملی هستیم.
منبع: خط اعتدال
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی