افزایش دوباره قیمت دلار در حالی رخ داده که قیمت دلار پس از رسیدن به ۱۵ هزار تومان کاهش یافته و در روز یکشنبه به ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده بود.
به گزارش تجارت امروز ؛ کارشناسان رد لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، یکی از چهار لایحه مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی یا افایتیاف (FATF)، در مجمع تشخیص مصلحت نظام را دلیل افزایش قیمت دلار در روز دوشنبه دانسته است.
با این حال خبرگزاری ایسنا سخنان رئیس بانک مرکزی مبنی بر اینکه دولت برنامه جدیدی برای تزریق ارز به بازار ندارد را یکی از دلایل افزایش قیمت دلار دانست.
دکترشاپورزارعی - دکتر شاپور زارعی
افزایش شدید قیمت ارز در بازار آزاد ایران از فروردین ماه و پس از انتشار گزارشها درباره احتمال خروج آمریکا از برجام آغاز شد.
در همین حال به گفته خبرگزاری آسوشیتدپرس، از زمان خروج آمریکا از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت امسال، ارزش پول ملی ایران بیش از ۱۴۰ درصد کاهش یافته است.
افزایش قیمت دلار بر دیگر شاخصهای اقتصادی در ایران اثر گذاشته و موجی از اعتراضات در چندین شهر ایران شکل گرفته است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، نرخ تورم ماهانه مردادماه ۵.۵ درصد بوده، رقمی کمسابقه که در ۲۰ سال گذشته تکرار نشده بود.
همچنین مرکز پژوهشهای مجلس ایران پیشبینی کرد که نرخ رشد اقتصادی در امسال به منفی نیم و منفی ۲.۸ درصد کاهش خواهد یافت. این رقم در سال گذشته مثبت ۳.۷ درصد بود.
با این حال مصطفی رناسی، رئیس کمیسیون سیاستگذاری و پایش اتاق بازرگانی اصفهان، گفت که در ۴۰ سال گذشته نرخ کالاها و خدمات چند هزار برابر اما نرخ دلار دو هزار برابر شده است.
وی اضافه کرد: «از قیمت هر متر زمین گرفته تا حداقل حقوق گرفته تا قیمت کالای مصرفی چندین هزار برابر شده، ولی ارز کمترین رشد را داشته است».
به گفته آقای رناسی، قیمت هر کیلوگرم گوشت در این مدت از هفت تومان به ۷۰ هزار تومان رسیده یعنی ۱۰ هزار برابر افزایش یافته است.
وی خواستار تک نرخی شدن قیمت دلار شد و افزود که ارز دو نرخی عامل ایجاد رانت میشود.
در حال حاضر قیمت ارز در ایران سه نرخی است. نرخ ارز دولتی ۴۲۰۰ تومان است و قیمت دلار در سامانه نیما که مربوط به فروش ارز حاصل از صادرات غیرنفتی است، زیر ۱۰ هزار تومان است.
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی