مروری بر این گزارش نشان میدهد که میزان تورم خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات از تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات بیشتر بوده است. همچنین با افزایش درآمد دهکها، تورمی که تجربه کردهاند بالاتر رفته که البته این مساله ناشی از مصرف بالاتر دهکهای درآمدی بالاتر است.
فرارو- امیر شاملویی؛ براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم کل کشور در شهریور ۱۳۹۷ برابر با ۱۱.۳ درصد اعلام شد، اما همان طور که در آن دیده میشود این تورم بر دهکها و گروههای کالایی مختلف اثرات متفاوتی داشته است. به گزارش فرارو، بیشترین تورم در شهریور ماه را دهک دهم (بالاترین دهک درآمدی) تجربه کرده و کمترین میزان تورم را دهک اول درآمدی (کمترین دهک درآمدی) متحمل شده است. دکترشاپورزارعی - دکتر شاپور زارعی
با این حال، شاید مهمترین نکته این گزارش، افزایش قابل توجه تورم نقطهای باشد، به طوری که این نرخ از ۸.۱ درصد در شهریور ۱۳۹۶ به ۲۵.۷ درصد در شهریور ۱۳۹۷ رسیده است. هرچند نرخ تورم نقطهای، توجیه اقتصادی چندان قوی ندارد و عمدتا از تورم سالانه برای بیان تورم استفاده میشود؛ اما به هر حال نشانهای از روند رو به رشد قیمتها در ماههای اخیر است. در واقع چنین افزایش قابل توجهی خبر از تورمی میدهد که در سالهای اخیر نسبتا مهار شده بود. این گزارش همچنین نشان میدهد که افزایش قیمتها در بخش خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات شتاب بیشتری نسبت به سایر کالاها داشته است که با توجه به التهابات ارزی و مقرون به صرفه شدن صادرات اقلام غذایی، باید مورد توجه قرار گیرد. عود مجدد تورم در ایران؟ در گزارشهای مربوط به تورم، معمولا دو عدد درج میشود که یکی از آنها تورم نقطهای و دیگری تورمی است که متوسط ۱۲ ماه را در نظر میگیرد. به همین دلیل نیز در رقم اعلام شده برای این دو، اختلاف مشاهده میشود که گاهی این تفاوت میتواند زیاد باشد.
در تورم نقطهای، شاخص قیمت به دست آمده برای مثال در شهریور ۱۳۹۷ با شاخص قیمت مدت مشابه سال قبل یعنی شهریور ۱۳۹۶ مقایسه میشود که ممکن است به درستی قابل تعمیم به یک سال نباشد و به خوبی تورم ۱۲ ماه را نشان ندهد، با این حال آنچه که از این گزارش میتوان فهمید شتاب گرفتن شاخص قیمتها در ماههای اخیر است. براساس تازهترین گزارش مرکز آمار که به بررسی نرخ تورم در شهریورماه ۱۳۹۷ پرداخته است، تورم نقطهای خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد ۳۶.۱ درصدی داشته و در مورد کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز تورم نقطهای شهریور ۱۳۹۷ برابر با ۲۱.۷ درصد بوده است. این در حالی است که تورم نقطهای برای خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات در شهریور سال ۱۳۹۶، حدود ۱۰ درصد و تورم نقطهای کالاهای غیرخوراکی و خدمات برابر با ۷.۱ درصد بود. مروری بر این گزارش همچنین نشان میدهد که میزان تورم خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات از تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات بیشتر بوده است و با افزایش درآمد دهکها، تورمی که تجربه کردهاند بالاتر رفته که البته ناشی از مصرف بالاتر دهکهای درآمدی بالاتر است. همچنین، بررسی تورم نقطهای شهریور ۱۳۹۷ نسبت به شهریور ۱۳۹۶ حاکی از آن است که دهک اول، یعنی کمدرآمدترین دهک کشور، در کل کالاهای سبد خانوار، شاهد تورم نقطهای ۲۴.۱ درصدی نسبت به شهریور ۱۳۹۶ بوده و دهک دهم، یعنی پردرآمدترین دهک درآمدی کشور، تورم نقطهای ۲۹.۶ درصدی را تجربه کرده است. این میزان تورم نقطهای شهریورماه ۱۳۹۷ برای خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات در دهک اول، ۳۲.۸ درصد و در دهک دهم ۳۶.۴ درصد بوده است و در مورد کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز دهک اول شاهد تورم نقطهای ۱۷.۳ درصدی و دهک دهم شاهد تورم نقطهای ۲۸.۱ درصدی بوده است.
مساله افزایش بهای مواد خوراکی و آشامیدنی و تامین غذایی، از مسائلی است که با توجه به التهابات ارزی و صرفه بیشتر صادرات کالاهای کشاورزی به جای فروش داخلی، بسیار مهم به نظر میرسد.
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی